Van 1860 tot 1900 was er in dit prachtige historische pand op de Stationsstraat in Lanaken brouwerij Vanaubel gevestigd. Meer dan 100 jaar later zijn de deuren terug geopend voor het dorstige publiek. In de Brouwerij kan u genieten van vele bieren en tal van lekkere streekgerechten.
Brouwerij Vanaubel

De Brouwerij uit de Stationstraat in Lanaken heeft een rijke geschiedenis. Vandaag de dag is het een brasserie met vele bieren, waarvan 9 op vat. Maar het is niet altijd een oase van proeverijen geweest, hieronder volgt een korte geschiedenis van dit prachtige gebouw.

Het pand met 3 verdiepingen, de 400 vierkante meter gewelfde kelders eronder en het enorme pakhuis erachter dateren van 1859. Tot omstreeks 1905 hadden de gebroeders Van Aubel van Maastricht er hun brouwerij, branderij en distillerie gevestigd. Die gebroeders Van Aubel hadden begin 1850 in Maastricht ook al de bekende brouwerij Ridder gesticht. De woning, de kelders en het pakhuis staan nu op de lijst van de nog te beschermen monumenten.

Toen de brouwerij Van Aubel begin de jaren 90 haar deuren sloot, kocht de Lanakense handelaarsfamilie Croux het hele domein en werden de kelders gebruikt voor de opslag van groenten en fruit.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de grootste van de verschillende kelderruimtes een speciale functie. De 95-jarige Lanakense Alice Eurlings getuigt:” Telkens als ze hierboven begonnen te rammelen, kwam de hele Stationsstraat in die kelders schuilen. Soms overdag, maar vooral ’s nachts.

In de jaren ’50 begon de familie Croux een drukkerij in het pand. Het was de voorloper van drukkerij Begas. De oude lichtbak, die ooit reclame maakte voor deze drukkerij, hangt nu te pronken in één van de verbruikerszalen. Een van de dochters Croux huwde daarna met Dhr. Jodogne, die als conducteur aan de Zuidwillemsvaart werkte, zij kregen vier kinderen.

In mei 2011 kocht het gezin Curvers-Sandhövel de woning en verbouwde het tot een prachtige brasserie. Ze hebben de prachtige gewelfde kelders terug hun verdiende functie gegeven, het zijn weer echte bierkelders.